Selecteer een pagina

Nieuw: Bijzondere, lokale bieren op het menu

Vanaf 1 maart staan er drie bijzondere en lekkere biertjes op de kaart. Drie biertjes met een verhaal dat we jullie graag willen meegeven.

Zo zijn we echt wel trots jullie de TRIPEL d’Oude Caert uit Brasschaat te kunnen aanbieden. En daarnaast twee lokale bieren van Antwerpen: Seefbier en Bootjesbier. In dit bericht lees je meer over deze bieren.

TRIPEL d’Oude Caert

Deze Tripel wordt gebrouwen door twee jonge brouwmeesters uit Brasschaat, die het idee hadden opgevat om Brasschaat terug een eigen bier te geven. Vroeger was het zo dat zowat elke gemeente een eigen brouwerij had waar het lokale bier werd gebrouwen.

Deze lokale brouwerijen zijn mettertijd bijna allemaal verdwenen en de vaak ‘geheime’ recepten verdwenen mee of werden opgekocht door de grotere spelers op de markt. Zo ook in Brasschaat waar het lokale bier voor de laatste maal geproduceerd werd in 1979.

Denis en Kane hebben met de oprichting van Brouwerij d’Oude Caert, Brasschaat en omgeving een eigen lokaal bier teruggegeven. En wat voor één: in oktober 2016 kreeg hun Tripel d’Oude Caert in Londen een 3 sterren rating op de prestigieuze IWSC-awards (International Wine & Spirit Competition)

Wat is nu een Tripel bier

De oorsprong van het Tripel bier gaat terug tot de middeleeuwen. In de grote abdijen werden toen drie soorten bier gebrouwen: Het gewone refterbier voor de monniken, een iets beter en dus ook sterker bier voor de betalende gasten en een derde, zware, biersoort voor de abt en zijn gasten.

Daar buiten de priesters en de abt, de andere bezoekers/bewoners van de abdij analfabeet waren was het het eenvoudigst om de bieren te onderscheiden door middel van kruisen op het vat waarbij op het beste bier drie kruizen gezet werden: Tripel bier.
De Tripel d’Oude Caert is een blond bier van hoge gisting met nagisting op de fles. Dwz dat je de zgn. ‘droesem op de bodem van het flesje ziet liggen. Deze kan maar moet niet mee uitgeschonken worden.

Seefbier

De eerste vermelding van Seefbier vinden we terug in de 17e eeuw, waar Seefbier in 1677 mee vermeld staat in de aankopen van de Toneelkring van de Sint Lucasgilde. Het bier was eeuwenlang bijzonder populair in en rond Antwerpen en lag in de 19e eeuw zelfs aan de basis van de naamgeving van de toen nieuwe wijk ‘Seefhoek’: een volkse wijk berucht om de vele cafés en danszalen, en waar bijgevolg veel Seef gedronken werd.

Het is trouwens in de Seefhoek dat Willy Vandersteen de eerste avonturen van Suske en Wiske getekend heeft. Met de opkomst van de grote industriële brouwerijen verdwenen de kleine artisanale brouwerijen in en rond Antwerpen, en met hen het Seefbier.
Sinds 9 maart 2012 wordt het bier opnieuw gebrouwen en verkocht. Burgemeester Patrick Janssens was in het Antwerpse stadhuis degene die de eerste slok mocht nemen en doopte het prompt tot tweede stadsbier van Antwerpen. Als historisch bier van de stad Antwerpen is Seefbier sinds 2016 ook erkend als streekproduct.

Bootjesbier

De opening van het Red Star Line museum, vernoemd naar de Belgische rederij die een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York, is een inspirerende bron geweest tijdens de ontwikkeling van het bier. Het bier legt een brug tussen de Belgische speciaalbieren – gekend voor evenwicht en balans – en de meer expressieve Amerikaanse craftbieren.

De receptuur brengt zowel procesmatige aspecten van de verschillende brouwculturen samen als ingrediënten: een mix van Belgische en Amerikaanse hopsoorten, typisch Belgische en Amerikaanse kruiden, en wordt gebrouwen met de historische gist van Seefbier. Het bier werd gelanceerd in 2015.

Vanaf nu dus te proeven in de rustige omgeving van No Worries!